Altın Nasıl Anlaşılır? 5 Adımda Tespit Yöntemleri

Gerçek altını anlamanızı sağlayan yöntemler, güvenli alışveriş yapmanızı sağlar. Bu nedenle altın mücevher almadan önce farklı yöntemleri deneyerek altının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Altın nasıl anlaşılır? 5 adımda tespit yöntemleri arasında su testi, mıknatıs testi, profesyonel testler, renk ve parlaklık kontrolü ile karat ölçümü yer alır. Her biri, farklı adımların uygulanmasını ve gerçek altının tespit edilmesini sağlar.


Gerçek Altını Belirlemenizi Sağlayan 5 Yöntem

Altının anlaşılması, değerinin belirlenebilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle gerçek altını anlamanızı sağlayan çeşitli yöntemleri, çok daha bilinçli bir altın mücevher alışverişi için tercih edebilirsiniz. 

Altın nasıl anlaşılır? 5 adımda tespit yöntemleri kapsamında değerlendirilen su ve mıknatıs testi, ev ortamında rahatlıkla uygulanabilir. Bunun yanı sıra profesyonel bir destek talep ediyorsanız alanında uzman kişilerin altın mücevheri incelemesini sağlayabilirsiniz.


Su Testi

Oldukça pratik yöntemlerden biri olan su testi, altının yoğun bir metal olduğu ön kabulünden yola çıkar. Altın, son derece yoğun olduğundan bir kap içerisindeki suya atıldığında dibe batar. Eğer mücevher su yüzeyine çıkıyorsa altının sahte olduğunu söylemek mümkündür.

Mıknatıs Testi

Altın nasıl anlaşılır? 5 adımda tespit yöntemleri arasında yer alan mıknatıs testi, yine ev ortamında uygulanabilen işlemlerden bir tanesidir. Bilindiği üzere altın, manyetik olmayan bir metal olduğundan altına mıknatıs tutulduğunda gerçek altında herhangi bir hareketlilik meydana gelmez. Eğer mıknatıs altını çekiyorsa o altın sahtedir.

Profesyonel Testler

Gerçek altının anlaşılabilmesi için profesyonel testlerin kullanılması da mümkündür. Özellikle alanında uzman kişilerce gerçekleştirilen bu tür testler, altın tespitinin çok daha doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Elektronik altın test cihazları, gerçek altının pratik bir şekilde tespit edilmesine katkıda bulunur. Bu nedenle altın nasıl anlaşılır? 5 adımda tespit yöntemleri arasında yer alır. Altının elektrik iletkenliğini ölçen test, altının saflığını belirlemeyi olanaklı kılar. Yapılan uygulama ile altının karat değeri belirlenmiş olur.

Profesyonel testlerden bir diğeri, ultrasonik testtir. Altının iç yapısının incelendiği test, altının içinde hava kabarcıklarının bulunup bulunmadığını tespit eder. Altına elektromanyetik bir alanın uygulandığı indüksiyon testi, altının elektriksel özelliklerinin incelenmesine katkıda bulunur. Altının yüzeyine herhangi bir zarar vermediği için bu yöntem sıklıkla alanında uzman kişilerce kullanılır.

Yoğunluk testi, profesyonel yöntemlerden bir diğeridir. Bu yöntemde altının yoğunluğu, referans olarak belirlenen yoğunluk ile karşılaştırılır. Yüksek hassasiyetle altının gerçek değerinin anlaşılmasına katkıda bulunduğundan önemli yöntemlerden bir tanesidir.

Renk ve Parlaklık Kontrolü

Altın nasıl anlaşılır? 5 adımda tespit yöntemleri arasında yer alan renk ve parlaklık kontrolü, altının temel özelliklerinin incelenmesi esasına dayanır. Saf altın, genellikle parlak sarı bir renge sahiptir. Ayrıca gerçek altının parlaklığı da oldukça belirgindir. Diğer metallerin yer aldığı altınlar ise farklı renk tonlarına sahip olabilir.


Karat Ölçümü

Gerçek altının anlaşılmasını sağlayan yöntemlerden bir diğeri karat ölçümüdür. Altının saflığı karat ölçüsü ile belirlendiğinden altının saflık oranını belirlemek için karat ölçümü yapılmalıdır. Bu yöntem, genellikle alanında uzman kişilerce gerçekleştirilir. Çok daha titiz çalışmayı gerektiren karat ölçümü, altının diğer metallerle karışım oranını belirlemede son derece etkilidir.

Altının ayarı ile ilgili bilgi edinmek, gerçek altının anlaşılmasını sağlayan hususlar arasında yer alır. Altında ayar, saflık ölçüsü ile doğrudan ilgili bir kavramdır. Saf altın 24 ayardır. Fakat mücevher yapımında doğrudan 24 ayar altın tercih edilmez. Çünkü saf altın, kolaylıkla şekil değiştirebilme özelliğine sahiptir.

22 ayar altın, %21,6 oranında saf altın içerir. Bunun yanı sıra 18 ayarda %75, 14 ayar altında %58,3 ve son olarak 10 ayar altında %41,7 oranında saf altın bulunur. Altının ayarı, altının rengi ve dayanıklılığını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Ayarın yüksek olması, altının çok daha parlak bir görünüm elde etmesini sağlar. 

Bu nedenle, mücevher seçimi yaparken altının ayarını dikkate almak son derece önemlidir. Altının kalitesini bilmek ve doğru seçim yapmak, sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda uzun ömürlülük açısından da büyük önem taşır. Miss Lucia, sizlere 8 ayardan 18 ayara kadar farklı seçenekler sunuyor.


Miss Lucia Jewelry, çok özel ve yenilikçi mücevher tasarımlarında bulunmaya devam ediyor. Siz de benzersiz tasarımların yer aldığı koleksiyonu inceleyebilir, koleksiyonda bulunan mücevher modellerini avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz. Ayrıca yüzük, kolye ve kolye ucu gibi modellerde kişiselleştirme yapılır. Kişiye özel yüzük modelleri gibi seçenekler sunan Miss Lucia 4 farklı altın ayarı ve 3 altın rengi ile 8 değerli taş rengi arasından tercihte bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.missluciajewelry.com.tr/blog/altin-mucevher-bakimi-ve-temizligi-nasil-yapilir linkinden ulaşabilirsiniz.